Единият от двата опозиционни всекидневника в Унгария спира да излиза. Днес

...
Единият от двата опозиционни всекидневника в Унгария спира да излиза. Днес
Коментари Харесай

Опозиционните всекидневници в Унгария намаляха наполовина

Единият от двата опозиционни всекидневника в Унгария стопира да излиза. Днес беше публикуван последният брой на " Мадяр Немзет ", който излизаше в продължение на 80 години. 

Сайтът на изданието също приключва активността си. Като публична причина за прекъсването на  " Мадяр Немзет " се показват финансови проблеми.

Изданието е благосъстоятелност на медийния издател Лайош Шимичка - в миналото съдружник на премиера Виктор Орбан, трансформирал се в един от най-острите му противници по време на акцията за последните парламентарни избори. По време на предизборната акция вестникът разгласява следствия за корупция към премиера. Шимичка дори и разгласи поддръжката си за съперниците на Орбан - крайнодесните от " Йоббик ".

Консерваторите на Орбан завоюваха безапелационна изборна победа в неделя и ще има 133 от 199 депутатски места, а това ѝ дава право да прави промени в Конституцията.

Анализатори считат, че Шимичка ще излезе напълно от медийния бизнес. " Шимичка посвети предходната година на възмездие (срещу Орбан), а медийното му портфолио беше проводник за това. Сега, когато вижда Орбан с болшинство от две трети, към този момент не си коства ", каза политическият анализатор Тамас Борос пред Ройтерс.

Вчера в среднощ беше спряно излъчването и на друга медия на Шимичка- радио " Леншид ". В телевизионния му канал " ХирТВ " пък ще има тежки съкращения.

Шимичка е един създателите на ръководещата партия " Фидес ", като с Виктор Орбан са другари още от детството си, откакто приключват гимназия дружно. Първоначално медийният магнат и един от най-богатите хора в Унгария мълчешком поддържа Орбан и политиките му. Лична кавга сред двамата обаче прераства в обществен спор и медиите на Шимичка се трансформират от подкрепящи Фидес и Орбан в опозиционни. Компания, владеене на тогавашния съдружник на премиера, даже стартира акция с билборди из цялата страна с лозунги като “Вие работите, те крадат ” и “Те са страхът, ние сме вярата ”. В отговор, държавното управление променя законодателството за политическа реклама, на практика налагайки възбрана върху сходни акции.

След като връзките сред Орбан и Шимичка се утежняват рекламите, финансирани от страната са съвсем напълно спрени в медиите на съперника на унгарския министър председател, а броят на абонаментите към тях също понижава фрапантно, оповестяват от Budapest Business Journal.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР